0
Missing alt text

Hva er Klodemerket?

Vi vil gjøre det lettere for deg å velge bærekraftig og klimasmart også på middagstallerkenen. Derfor bruker vi Klodemerket - et klimamerke for mat.

Akkurat som Nøkkelhullmerket veileder om hva som er sunn mat, viser Klodemerket deg hvilke produkter, oppskrifter og menyer som har et lavt klimaavtrykk. Lavt klimaavtrykk  betyr at det bidrar til  å nå FNs mål for global oppvarming.

Klimaskalaen lar oss rangere produktene våre ut fra om de har høyt, middels, lavt eller veldig lavt klimaavtrykk. Det er kun de produktene som har lavt eller veldig lavt klimaavtrykk per porsjon som får lov å smykke seg med Klodemerket, og vi har jobbet hardt for at alle Palett sine retter er klodemerket!

Missing alt text

Slik fungerer klimaskalaen

Det bestemmes hvilke produkter som skal få Klodemerket ut fra en klimaskala. Klimaskalaen tar utgangspunkt i FNs mål for global oppvarming.

De færreste har et forhold til hvor mye CO2-utslipp ulik mat står for, eller hva CO2e egentlig betyr. For å forhåpentligvis gjøre det litt mer håndterbart, har vi laget en klimaskala i stedet for å vise nøyaktige tall. Skalaen går fra «veldig lavt» til «høyt», der «lavt» og «veldig lavt» er bærekraftige utslippsnivåer. «Middels» tilsvarer dagens gjennomsnittsutslipp og «høyt» er et for høyt klimaavtrykk, altså ikke bærekraftig. FN målsetter å halvere dagens utslipp fra mat – det vil si å gå fra middels til lavt på skalaen, eller fra ca. 1,6 til ca. 0,8 kg CO2e per porsjon, eller 4,2 til 2,1 kg CO2e pr kg mat.

For at et produkt skal kunne merkes med Klodemerket, må klimautslippet for måltidet altså ligge på «lavt» eller «veldig lavt» på skalaen, det vil si lavere enn 0,8 kg CO2e per porsjon, eller 2,1 kg CO2e pr kg.

I fremtiden vil det forhåpentligvis komme en felles standard for klimamerking av alle produkter, men enn så lenge kan du føle deg trygg på at produkter merket med Klodemerket holder seg godt innenfor FNs anbefalinger.

Klimaskalaen er laget i samarbeid med det svenske forskningsinstituttet RISE.

RISE har nylig lansert en ny klimaskala for måltider (RISE klimaskala).

Denne er stort sett basert på det samme datagrunnlaget som skalaen de har laget for oss, med kun marginale forskjeller. RISE har dessuten lagt til et gjennomsnittlig avtrykk for tilbehør eller drikke tilsvarende 0,1 kg CO2e. Dette betyr at om en middagsporsjon bør ligge under 0,8 kg CO2e for å ha lavt klimaavtrykk, bør hele måltidet, inkludert drikke og tilbehør, ligger under 0,9 kg CO2e.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Nyheter, tips og inspirasjon levert til din innboks.

Kort om Palett

Vi i Palett ønsker å gjøre næringsrik, digg mat lett tilgjengelig - slik at du kan få påfyll av god energi, selv om du er på farten eller bare har lite tid hjemme. Sammen med våre kokker og ernæringseksperter ønsker vi å vise at det går an å spise skikkelig deilig mat som også er bra for deg!

Følg oss på Instagram