Fem grunner til at du ikke klarer å ta gode matvalg i hverdagen

To av tre nordmenn sier at de ønsker å bli sunnere - både når det gjelder kosthold og livsstil. Samtidig viser rapporten «Utviklingen i Norsk kosthold» at forbruket av frukt, grønt, sjømat og grove kornprodukter har gått ned. Dette mener Palett-gründeren skyldes at hverdagen ikke er tilrettelagt for gode matvalg.

- Dessverre er ikke hverdagen lagt til rette for å ta gode matvalg. Det føles som et spill vi er dømt til å tape, sier Palett-medgründer Vigdis Bonvik-Stone. Hun har intervjuet hundrevis av norske forbrukere om deres matvaner, for å forstå hvorfor vi mislykkes i å ta de gode matvalgene, til tross for at vi gjerne vil. Her deler hun fem hovedgrunner til at vi ikke tar de gode matvalgene.

Vigdis Bonvik-Stone, foto: Malin Westermann

  1. Vaner vi har skapt med venner og familie

    Veldig mange sosiale situasjoner i løpet av uken er basert på usunn kosemat - enten det er “to-knekken” på jobb der man møtes ved godteskålen, fredagskos, baking til barnebursdag, lørdagsgodt, filmsnacks eller kebab på vei hjem fra byen. De fleste jeg snakket med understreket at “kos” ofte er assosiert  med usunn mat når man er sammen med venner, familie og kollegaer. Og det vi gjør i fellesskap, har vi en tendens til å fortsette med - selv om kosematen ofte ikke spiller på lag med sunne matvalg.

2. Tid og dårlig hukommelse

Mange opplever at de har lite tid i hverdagen. Selv om de fleste vet at frukt, grønnsaker og fullkorn er sunt, er det tidsklemma som ofte vinner. Resultatet er at vi ender opp med å lage de samme rettene vi alltid har gjort - de vi vet går raskt og blir spist. Det samme gjelder i matbutikken. Når vi handler mat bruker vi som regel bare noen få sekunder på å ta et valg, og valgene blir ofte tatt på autopilot, basert på hva vi kjenner til og er vant med. Det skal mye til for å gjøre ny informasjon til en vane. For eksempel må en inspirerende oppskrift fra TikTok lages mange ganger, før den blir en fast del av hverdagsmenyen.

3. Fysisk tilgjengelighet

Mange opplever at det er vanskelig å få i seg frukt, grønnsaker og fullkorn, rett og slett fordi det ikke er tilgjengelig nok i hverdagen - med mindre man husket å pakke med seg mat hjemmefra. Når man er på farten og sulten slår inn, er det alt for lett å kjøpe boller på salg fra en kiosk eller bensinstasjon, ta en “ventepølse” eller kjøpe en pizza som er klar nesten straks man kommer hjem. Forbrukerne jeg snakket med mente alle at det er en mangel på reelt gode alternativer, som både smaker godt og er laget av kvalitetsråvarer.

4. Kampen mot instinktene og avhengighetsskapende mat

Dette leder oss til neste punkt - de biologiske instinktene våre! Det hjelper lite om det finnes en litt kjip, overpriset brun banan tilgjengelig, når nystekte boller ligger og frister ved siden av, til en lavere pris. De fleste vil slite med å velge bananen, selv om man vet at den er det sunneste valget. Videre er det en kjent sak at mange av matvarene som er tilgjengelig “på-farten” har høy prosesseringsgrad, med mye tilsatt sukker, salt, tomme kalorier og mettet fett - en kombinasjon som gir umiddelbar glede, men som dessverre også trigger hjernen til å ville ha enda mer.

5. Mye motstridende informasjon om hva som er sunn mat

Selv om de fleste vet at det er bra for kroppen å spise mer grønnsaker, fullkorn, frukt og bær, føler mange seg overveldet av all kostholdsinformasjonen som florerer. Vi bombarderes av forslag til dietter, “supermat” og advarsler om hva som er dårlig for kroppen - og ofte er rådene motstridende. Ifølge en fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), ønsker kun én av ti nordmenn å følge en diett, noe som tyder på at befolkningen generelt er mettet på “mirakelkurer” og restriktive spisevaner.Hos Palett mener vi en god utvikling vil være å fokusere mer på å inkludere næringsrike, deilige råvarer i hverdagen, fremfor å være for restriktiv på alt man bør unngå!

Hvordan jobber vi i Palett for å endre dette?

Vi i Palett ønsker å gjøre næringsrik, digg mat lett tilgjengelig - slik at du kan få påfyll av god energi, enten du er på farten, arrangerer et event eller bare har knapp tid hjemme. Sammen med våre dyktige kokker og ernæringseksperter vil vi vise at det er mulig å nyte skikkelig god mat som også gir deg påfyll av god energi!

Alle rettene våre har gode råvarer i fokus og er klimaberegnet med Klimato.